Yargıtay C.G.K. : “aynı ortamda yapılan görüşmelerin cep telefonuna kaydedilmesi suretiyle elde edilen ses kayıtları hukuken geçerli delildir”

Yargıtay11Yargıtay Ceza Genel Kurulu, iletişimin tespiti kararı olmaksızın ortam dinlemesi suretiyle elde edilen ses kayıtlarının “delil kabul edilmemesini” usulden bozdu. Rüşvet aldığı iddia edilen hakim ile ilgili ortam dinlemesi ve telefon konuşmalarının cep telefonuna kaydedilmesi suretiyle elde edilen ses kayıtlarının hukuken geçerli delil kabul edilmesi gerektiğine hükmetti.

Bugün Gazetesi’nin haberine göre; “Yargıtay Ceza Genel Kurulu birçok davaya emsal olacak kararını bir rüşvet davasında verdi. Bir hakim ve aynı mahkemede memur bir kişinin lehine karar verilmesini sağlamak için 600 bin Euro rüşvet istendiği iddiasıyla açılan davada verilen beraat kararı, kurul tarafından usulden bozuldu.

DAİRE BERAAT DEDİ

Yargıtay 5.Ceza Dairesi, Bodrum’da otel işleten bir şahsın arsa davasında aracılık yaparak dosyanın Yargıtay’da bozulması için 600 bin euro talep ettiğine ilişkin davada, otel sahibi M.V.E’nin sunduğu delilleri kabul etmedi.

YASAL DEĞİL

Daire, M.V.E’nin sunduğu ortam dinlemesi, cep telefonu konuşmaları kayıtlarının yasa dışı delil olduğunu ifade etti. Daire kararında, “Her şeyden önce dosya içerisinde muhtelif çözümleri bulunan bu konuşma metinleri keza sanıkların birbirleriyle yaptıkları telefon görüşmelerine ilişkin detay bilgileri CMK’nın 135/1 ve 6’ncı bentleri doğrultusunda alınmış bir iletişimin tespiti kararı olmaksızın temin edilmesi olduğundan yasal olmayan kanıtlar niteliğindedir ve kullanılmasına olanak yoktur” kararını verdi. Daire, hakim, katip ve sivil şahsın da beraatine karar verdi.

Başsavcılık İTİRAZ ETTİ

Yargıtay Başsavcılığı beraat kararına itiraz etti. Başsavcılık , “Sanıklarla yaptığı görüşmelere ilişkin ses kayıtlarının yasal dinleme olarak kabulü mümkün değilse de müdahilin aşamalarda değişmeyen ısrarlı beyanları, getirilen operatör kayıtlarındaki telefon görüşme tarihlerinin iddiayı doğrulaması, uçak biletlerinin bedelinin sanığın (hakimin) aksine müdahil tarafından ödendiğinin sabit olması karşısında sanıkların müsnet suçu işlediklerinin kabulü gerekir” dedi.

DELİL SAYILACAK

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığı’nın itirazını yerinde gördü ve dairenin beraat kararını usulden bozdu. “Telefon ve ortam dinlemelerini delil sayılmamasını” ise usulden bozma gerekçesi yaptı. Kararda, “Müdahil M.V.E. ile ayın ortamda ve telefonda yaptığı görüşmeleri cep telefonuna kayıt etmek suretiyle elde ettiği kayıtların CMK’nın 135. maddesi kapsamında hukuken geçerli delil niteliğinde kabul edilmesi gerekir” görüşü benimsendi. Kurul’un kararıyla rüşvet suçlarında iletişimin tespiti kararı olmaksızın kaydedilen konuşmalar da diğer delillerle desteklenmesi halinde hukuken geçerli delil sayılacak.” ” Haber Kaynağı: Bugün Gazetesi – 08,06,2014

P O P Ü L E R  H U K U K

https://www.facebook.com/populerhukukcu

Yorum bırakın